svētdiena, 2013. gada 6. oktobris

sildošs chilli con carne aukstai dienai

sen jau gribēju pamēģināt pagatavot kaut kādu variāciju par chilli- kādreiz gatavoju no mūsu sen mirušā žurnāla, bija labs, bet nu ar čilī kā ar ceptu vistu- katra proporcija vai darbība maina būtību. Turklāt man vienmēr aktuāli ir mēģinājumi atrast kaut ko no maltas gaļas, kas nav tefteļi:) un ko ēstu mans bērns. Un izdevās! Tagad es esmu laimīga un šī ziema paies ar cilī, fakts! Tīrs proteīns, hemoglobīns un viss, kas vajadzīgs garam bālam pusaudzim:)
Tātad, par čili. Ar to viss ir elementāri- tomāti, liellopa gaļa, pupiņas. Un garšvielas. Nesanākt nevar.
Recepte no bbcgoodfood lapas, izvēlējos to augstā reitinga dēļ. Mans tulkojums-atstāstījums. Nekādas izmaiņas neveicu, vienīgi- man nebija mājās konservētu tomātu, lietoju svaigos, tik pat daudz. Nu un nekāda kumīna- bērns to necieš.
(un vispār man ir šaubas par kumīna iederību čilī:))
Vajag:
1 ĒK olīveļļas
1 liels sīpols, sagriezt sīki
1 sarkana paprika, sagriezt sīkās strēmelēs un tad vēl uz pusēm
2 ķiploka daivas, sakapāt
1 striķēta TK asā čili pulvera (vai 1 ĒK maigā)*
1 TK paprikas pulvera
1 TK malta kumīna
500 g liellopa maltās gaļas
1 liellopa buljona kubiņš**
400 g konservētu sasmalcinātu tomātu
1/2 TK kaltēta majorāna
1 TK cukura
2 ĒK tomātu pastas
410 g konservētu sarkano pupiņu***
-----------
gargraudu rīsi un krējums pasniegšanai
Gatavošana:
1. Dziļā pannā uz vidējas uguns uzkarsēt eļļu, viegli apzeltināt sīpolus, kamēr mīksti. Pielikt ķiplokus, papriku, čili un paprikas pulveri, kumīnu. Apmaisot apcept 5 minūtes.
2. Pielikt gaļu. Nepārtraukti sadalot ar lapstiņu cept 5 minūtes, kamēr visa sadrupunās. Sekot, lai gaļa apceptos, nevis sautētos un nekur nepaliek rozā fragmentu (ja vajag, nedaudz palielināt liesmu).
3. Pagatavot buljonu no kubiņa un 300 ml karsta ūdens. Pieliet pie gaļas. Turpat- tomātus, majorānu, cukuru, sāli, piparus, tomātu pastu. Apmaisīt.
4. Uzvārīt uz lielas uguns, tad samazināt liesmu, lai klusi burbuļotu, uzlikt vāku un vārīt 20 minūtes. Skatīties, lai nepiedegtu- ja vajag, pieliet nedaudz ūdens****.
5. Pielikt noskalotas un notecinātas pupiņas, vārīt vēl 10 minūtes, pieliet ūdeni, ja izskatās par sausu. Tad atstāt zem vāka uz 10 minūtēm.
Komentāri:
*1 TK parastā veikālā nopērkamā čilī pulvera padara ēdienu visai asu. Mums garšo, bet nu akurāti.
** cik zinu, bio pastāv tikai dārzeņu vai vistas.
***tīrsvars, tātad- 2 kārbas. Var arī pagarināt ēdienu ar trešo kārbu:)
****laikam dēļ tā, ka man bija svaigie tomāti, mans čilī drīzāk bija šķidrāks, nekā viņi apraksta.
Iespaidi: superēdiens aukstam laikam- ļoti sildošs, smaržīgs, garšīgs. Var ēst tīrā veidā, var ar rīsiem- visādi labi.