svētdiena, 2012. gada 13. maijs

nakts aukstā auzu putra (4/7)

Nu tā, stāstīšu par savu atklājumu- maijs'2012.
Kurš jau ļāva man menedžēt brokastu un līdzņemamā ēdiena jautājumu jaunā kvalitātē un silda manu sirdi, domajot par dzīves organizāciju vasarnīcā. Un, galvenais- necerētā un negaidītā veiksme- ļoti garšoja bērnam!
Ideja ir no šīs mājaslapas, teksts angliski.
Es atstāstīšu īsāk.
Vispirms- kāpēc tas ir labi.
-ļoti veselīgi un vienkārši;
-ideāli pavasarī un vasarā, kad apnicis karsts ēdiens un principā- rīta putras vārīšana;
-miljons variāciju.
Gatavošanas princips ir ļoti vienkāršs- auzu pārslas (pilngraudu, vēlams vietējās bio) tiek sajauktas ar pienu un/vai jogurtu, dažādām piedevām, ieliktas burkā ar vāciņu un ledusskapī uz nakti. Var stāvēt 3-4 dienas.
Tātad, mana pirmā nakts putra- upeņu, jo saldētavā vēl ir palicis pēdējais trauks ar upenēm.
Vajag (minētās proporcijas ir paredzētas 1 burciņai no džema "Bonne maman"- aptuveni 300 ml, es domāju):
1/4 gl auzu
1/3 gl piena
1/4 gl grieķu jogurta
2 TK medus (protams, daudzums variabls)
1/4 gl  saldētu upeņu
Gatavošana: visu sajaukt kaut kādā traukā, likt burkā un uz nakti- ledusskapī.
Gatavojoties turpināt apgūt šo jomu, nevarēju ignorēt to faktu, ka receptes autore vienmēr piemin čia sēklas. Es tās nekad neesmu ēdusi/pirkusi, taču kad pagaršoju pirmo putru, sapratu- to es ēdīšu regulāri un ir vērts investēt. Šeit varat izlasīt- kas tās par sēklām.Putrām tās ir labi pievienot ne tikai tāpēc, ka veselīgi, bet arī tāpēc, ka tās absorbē šķidrumu un putra sanāk blīvāka.
Lētākais variants, ko atradu, bija Stokmann veikalā, pie garšvielām (nevis augļiem un eksotikas!). Bioveikalos arī ir, bet milzīgi iepakojumi un, attiecīgi, dārgi.
Otra mana putra bija upeņu ar čia sēklām.
Viss tas pats+ 1TKsēklu. Garšu tas, manuprāt, neietekmē, bērns joprojām ēda ar prieku, esmu ļoti gandarīta!