ceturtdiena, 2011. gada 19. maijs

Tabuli (تبولة)

Svētdien nejauši iegāju BB zaļajā tirdziņā- ceru, ka tirdziņa pieticība ir tikai uz laiku. Taču bija milzīgas buntes svaigu piparmētru, nedārgas lauku vistu olas un samērā dārgs, bet garšīgs Vītolbergas siers.Neko man tur īpaši nevajadzēja, taču nopirku piparmētru pušķi- ļoti skaistas bija. Mohito es nedzeru, tāpēc nākas katru dienu ēst tabuli.
Esmu redzējusi dažādus variantus, kā raksta šī ēdiena nosaukumu- tabuli, tabule, tabuleh. Un arī samērā dažādus gatavošanas veidus- galvenokārt tie atšķiras ar dažām sastāvdaļām (ir vai nav sīpoli, gurķi, paprika, olīvas) un proporcijām. Libānā tabuli taisa no bulgura un tā ir būtiski mazāk, nekā zaļumu, Sīrijā vai Jordānijā ir citas receptes.
Es esmu taisījusi gan no kuskusa, gan bulgura, gan ar kaut kādiem ingredientiem, gan bez. Visi varianti garšīgi.
Šim vajadzēja:
3-4 ĒK rupja bulgura, izvārīt kā teikts instrukcijā
1 liels tomāts, sagriezt nelielos kubiņos (ja nav slinkums, var noņemt mizu)
liela bunte svaigu piparmētru- noņemt lapiņas un tās sakapāt
nedaudz mazāka pētersīļu bunte, izdarīt to pašu
pusgurķis, nomizot un sagriezt nelielos kubiņos
puscitrona sula
sāls, olīveļļa, pipari
Gatavošana:
Izvārītu bulguru nokāst, pievienot 1-2 ĒK olīveļļas, samaisīt. Pievienot visu pārējo, likt ledusskapī uz pāris stundām.
Komentāri: man tas ir viens no mīļākiem vasaras ēdieniem- ļoti ātrs, viegls, garšīgs un var ēst trīs reizes dienā.