pirmdiena, 2009. gada 28. decembris

Medus kekss

Avots- Ellie, cookschool.ru
Vajag:
Miltu maisījums:
3,5 gl miltu
1 ĒK irdinātāja
1 TK sodas
1/2 TK sāls
4 TK kanēļa
1/2 TK krustnagliņu
1/2 TK smaržīgo piparu
1/8 TK rīvēta muskatrieksta
Pārējās sastāvdaļas:
1 gl augu eļļas (neitrālas, bez smaržas! es izmantoju tikai vīnogu kauliņu)
1 gl šķidra medus
1 gl cukura
3 lielas olas
1 gl stipras kafijas
1 gl apelsīnu biezeņa (samalt apelsīna fileju)
1/2 gl ruma
Glazūra:
2/3 gl pūdercukura
2 ĒK apelsīnu sulas
1 ĒK ruma
Gatavošana:
Cepeškrāsns- 170 - 175 С.
Krustnagliņas un piparus sagrūst piestā. Visas miltu maisījuma sastāvdaļas sajaukt lielā traukā. Izveidot iedobi un likt visas pārējās sastāvdaļas (izņemot glazūrai paredzētās:)) Kārtīgi sakult. Likt cepamajās formās un cept apmēram stundu, gatavību pārbaudot ar koka stienīti. Glazūrai visu sajaukt un nedaudz uzkarsēt.
Komentāri:
Šie keksi ir ievērojami garšīgāki un smaržīgāki sākot ar trešo dienu pēc izcepšanas, neēdiet 1.dienā!
Taču ideāli ir izcept tos 2-3 nedēļas iepriekš, hermētiski satīt pārtīkas plēvē un uzglabāt vēsā vietā. Šinī gadījumā ar glazūru jāpārklāj pirms pasniegšanas.
Es taisīju decembra sākumā un dāvināju/ēdu Ziemassvētkos un pēc. Nevar salīdzināt garšu pēc izcepšanas un mēnesi vēlāk- vēlāk garša un smarža atraisās- sanāk izcili!